Niets is vervelender dan een lekkende kraan. Een druppelende kraan kan letterlijk voor slapeloze nachten zorgen, terwijl de waterrekening onnodig omhoog gaat. Alhoewel een druppel misschien weinig lijkt, kan een niet gerepareerde en lekkende kraan op den duur grote waterverspilling betekenen. Met onderstaande tips en stappenplan is de lekkende kraan snel en makkelijk gerepareerd.Oorzaak van een lekkende kraan

Een lekkende kraan die ondanks dichtdraaien blijft lekken is het gevolg van een kapot kraanleertje. Dit kraanleertje kan verslijten als gevolg van ouderdom, maar meestal is de slijtage te wijten aan het te strak dichtdraaien van de kraan. De kunst is dus de kraan afdoende dicht te draaien, zodat deze niet meer druppelt, maar niet zo krachtig dat het kraanleertje verslijt.
Benodigdheden voor de reparatie

Voor het repareren van een lekkende kraan zijn de volgende materialen nodig:
- Ontkalkingsmiddel of (schoonmaak)azijn
- Nieuw kraanleertje of O-ringetje (afhankelijk van de plek waar de lekkage zich bevindt)
- Kraanpakking
- Watervast kraanvet

Kraanleertjes zijn er diverse maten (diameter) en diktes. Een setje kraanleertjes in een keer kopen scheelt geloop, er zit altijd wel een bij die wel de juiste maat heeft.

Om het karwei te vergemakkelijken moet het volgende gereedschap binnen handbereik zijn:
- Moersleutel (verstelbaar) of steeksleutel
- Schroevendraaier
- Waterpomptang
Voorbereiding lekkende kraan repareren

Draai voor u aan de slag gaat eerst de hoofdkraan uit en het aftapkraantje die bij de hoofdkraan zit open. Hierdoor lopen de waterleidingen leeg en kan het werk zonder veel gemors gedaan worden. Zet de dop in de afvoer om te voorkomen dat kleine schroefjes of andere onderdelen verloren gaan.
Repareren van verschillende kraan soorten

Alvorens aan de slag te gaan met de reparatie is het van belang het soort kraan vast te stellen, omdat de verschillende soorten elk op een andere wijze gerepareerd worden. Er zijn drie soorten kranen: de tapkraan, mengkraan en keramische kraan. Onderstaande tips helpen bij de reparatie van de verschillende kranen:Tapkraan

Bij deze kraan beweegt de spil omhoog. Het kraanleertje kan pas verwijderd worden als het bovenste deel van de kraan eraf gehaald is. Dit kan makkelijk door een doek om het deel heen te doen (voorkomt beschadiging) en los te schroeven. Daarna kan met een verstelbare moersleutel of steeksleutel het binnenwerk los gemaakt worden.Mengkraan

Deze bestaat uit een warm – en koudwater toevoer. Voordat de mengkraan gerepareerd kan worden moet eerst de kraankop losgedraaid of geschroefd worden.Keramische kraan

De keramische kraan is te herkennen aan het feit dat deze maar een halve of zelfs maar kwartslag opengedraaid hoeft te worden. De kraan heeft in tegenstelling tot eerder genoemde soorten geen kraanleertje. Mocht deze duurzame soort kraan toch lekken, dan betekend dat een grotere vervanging die beter over gelaten kan worden aan een loodgieter.
Algemene reparatie lekkende kraan

- Draai of schroef de knop los, waarna de huls losgeschroefd kan worden. Gebruik hiervoor een tang en bescherm de huls door een doek om beschadigingen te voorkomen.
- Nu kan het schroefje van het kraanleertje losgeschroefd worden.
- Verwijder het oude kraanleertje
- Nu alle onderdelen van de kraan los zijn kunnen alle onderdelen ontkalkt worden. Dit kan met een speciale kalkontreiniger, maar gewone azijn werkt evengoed. Week de onderdelen een paar uur in de azijn, borstel deze voorzichtig af en alles is weer schoon.
- Controleer de kraanpakking. Is deze aan vervanging toe, doe dit dan meteen.
- Zorg ervoor dat het binnenwerk van de kraan helemaal open is en schroef vervolgens het kraanhuis terug. Mocht dit stroef gaan, gebruik dan wat kraanvet.
- Schroef de huls vast en druk of schroef de knop weer op de kraan.

Nu de kraan weer in elkaar gezet is, mag de hoofdkraan weer open. Controleer of de lekkage daadwerkelijk verholpen is.Vervangen van het o-ringetje

Mocht de lekkage aan de onder de knop zitten, dan dient het o-ringetje vervangen te worden. Na het afsluiten van de hoofdkraan worden de volgende stappen genomen om het o-ringetje te vervangen:
- Schroef of draai de knop van de kraan
- Maak het spilgedeeltje los van de kraan en draai van het binnenwerk alleen het bovenste gedeelte los, waar het o-ringetje zit
- Haal de o-ring eraf (met een platte schroevendraaier) en vervang dit door een nieuwe ring
- Monteer de kraan weer in elkaar
- Zet de hoofdkraan weer open

Wij leveren de benodigde bouwmaterialen bij u thuis af. Natuurlijk kunt u ook bij ons de andere benodigde materialen bestellen. We nodigen u graag uit onze webshop te bezoeken. De bouwmaterialen bieden we tegen zeer scherpe prijzen aan. Hebt u vragen of wilt u graag informatie, neemt u dan contact met ons op. We helpen en adviseren u graag.