Hoe stort ik een gewapende betonvloer?

Art. Nr.
70591
Beton is bekend geworden door de grote drukkrachten die het kan weerstaan.

Onderstaande producten bevatten slechts een greep uit ons totale assortiment. Neem voor advies gerust contact op.

Pakketprijs
Hoe stort ik een gewapende betonvloer?
Hoe stort ik een gewapende betonvloer?

Op voorraad

Betaalmogelijkheden
BouwBestel webshop keurmerk
  • A-Kwaliteit producten
  • Gratis advies
  • 4194 beoordelingen

2,17 1,79

Samenvatting
    Hoe stort ik een gewapende betonvloer? aanpassen

    Hoe stort ik een gewapende betonvloer?

    Beton is bekend geworden door de grote drukkrachten die het kan weerstaan. Bij een vloer heeft men echter ook te maken met trekkrachten. Een materiaal dat grote trekkrachten kan weerstaan is staal. De combinatie van beton en staal – een gewapende betonvloer – is daarom uitermate geschikt voor dragende constructies. Hieronder leest u hoe u zelf een gewapende betonvloer kunt storten. Succes!

     

    TITEL

    OMSCHRIJVING

    AFBEELDING

    Hoekpunten zetten

    Markeer met behulp van vier paaltjes de hoekpunten van de betonvloer. Houd tussen deze palen een afstand aan die groter is dan de oppervlakte van de te storten vloer. Hiermee houd u ruimte vrij voor de bekisting (volgt later).

    Bodem maken

    Schep de aarde weg tot een diepte van 15 cm over het gehele oppervlak.

     

    Om vorstschade te voorkomen is het raadzaam om de bodem te voorzien van een vorstrand. Bij een vorstrand wordt de vloer in de grond als het ware ‘omgebogen’ tot 60 cm onder het maaiveld. Graaf hiervoor de aarde aan de randen rondom verder weg tot 60 cm diep.

     

    Vul de uitgegraven plekken met 10 cm metselzand of ophoogzand. Zorg ervoor dat deze zandlaag 5 cm onder het maaiveld uitkomt. Stamp of tril het zand goed aan en strijk de nieuwe laag glad met een vloerrij.

    Betonplex plaatsen

    Graaf tussen de paaltjes op de hoeken een smalle sleuf waarin de bekisting gezet wordt. Steek hierin de stroken betonplex in molenwiekverband. Laat de stroken 5 cm boven het maaiveld uitsteken. Controleer vervolgens of alle hoeken haaks zijn en de stroken goed waterpas staan. Vul als laatste de sleuven op met metselzand en druk dit stevig aan.

     

    Deze bekisting fungeert als tijdelijke mal die het beton op zijn plaats houdt tijdens het storten en uitharden.

    Palen plaatsen

    Verwijder de ‘oude’ hoekpalen en sla rond de bekisting opnieuw tuinpalen in de grond, op 10 cm vanaf de hoekpunten. Plaats halverwege de bekistingstroken ook een paal. Sla de palen ruim 80 cm diep de grond in.

    Bekisting vastschroeven

    Schroef nu de bekisting aan de palen vast. Zaag daarna alle palen netjes af, op dezelfde hoogte als de bekisting, zodat deze tijdens het vlak maken van de vloer niet in de weg zitten.

    Folielaag aanbrengen

    Voorzie de hele bodem van een laag folie.

    Wapening leggen

    Wapening is bouwstaal waarmee een betonnen constructie wordt verstevigd. De wapeningsmatten moeten een paar centimeter los van de bodem liggen. Let daarvoor hier en daar afstandhouders (betonnen hunebedden) waarop de wapeningsmatten rusten.

    Betonmortel storten

    Maak de betonmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing van de fabrikant en stort deze betonmortel voorzichtig op de folie. Prik vervolgens met een stok op verschillende plekken in het beton om opgesloten luchtbellen te laten ontsnappen. Door het prikken zorgt u ook dat het beton overal onder de wapening terechtkomt.

    Beton rijen

    Strijk het beton in een zigzagbeweging glad met behulp van de vloerrij. Dit proces wordt afrijen genoemd. Vergeet ook de hoeken niet. Deze kunnen netjes opgevuld worden met een hoektroffel.

    Vloer afdekken en laten uitharden

    Besprenkel de vloer met water en dek deze af met plastic folie, zodat het uithardingsproces niet te hard gaat. Laat het beton minstens vier dagen uitharden. Kijk voor de exacte uithardingstijd op de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

     

    Na vier dagen kan de bekisting worden verwijderd. Wilt u de vloer nog gladder afwerken? Dat kan door deze te egaliseren. Ook voor die klus vindt u informatie bij Bouwbestel.