Schroevendraaiers zijn er in allerlei soorten en maten. Graag leggen wij uit welke soorten (niet elektrische) schroevendraaiers er allemaal zijn en waarvoor deze gebruikt kunnen worden. Lees snel verder en ontdek alle soorten schroevendraaiers.


Naar schroevendraaiers in de winkel



Platkop schroevendraaier

De platkop schroevendraaier staat ook wel bekend als de sleufschroevendraaier. Deze wordt vooral gebruikt in combinatie met zachte materialen. Om optimaal grip te garanderen moet de platkop schroevendraaier even breed zijn als de groef van de te gebruiken schroef.

Kruiskop schroevendraaier

De officiële naam is Philips kruiskop, maar in de volksmond wordt deze meestal aangeduid als kruiskop schroevendraaier. Deze schroevendraaier is verkrijgbaar in de maten nul tot en met drie. Kruiskop nummer 2 wordt echter het meest gebruikt. De schroevendraaier wordt meestal gebruik voor plaat- en gipsplaatschroeven. Dankzij de kruiskop is er optimaal grip op de schroeven en kunnen deze heel goed aangedraaid worden.

Pozidrive schroevendraaier

De pozidrive kruiskop schroevendraaier zijn voorzien van een kleiner kruis naast het grote standaardkruis. De twee kruizen zorgen ervoor dat je optimaal kracht uit kunt oefenen op de schroef. Dit zorgt ervoor dat de schroef nog strakker aangedraaid kan worden.

Torx schroevendraaier

De vorm van een Torx schroevendraaier doet denken aan een ster waarvan de hoeken afgerond zijn. Hierdoor kan er enorm veel kracht gezet worden op de schroevendraaier, waardoor schroeven bijzonder strak aangedraaid kunnen worden. Torx schroeven worden meestal gebruikt bij het in elkaar zetten van huishoudelijke apparaten en de auto- industrie.

Spanningzoeker

Dit is een hele aparte schroevendraaier, voorzien van een platkop. De spanningzoeker kan gebruikt worden om te kijken of er spanning zit op een draad of een stopcontact. Om de spanningzoeker te gebruiken wordt deze in het stopcontact gedrukt of tegen een draad gehouden. Vervolgens wordt op de metalen bovenkant gedrukt. Gaat het lampje branden, dan is er sprake van spanning. Bij het controleren van een stopcontact moeten altijd beide gaten gecontroleerd worden. Daarnaast is een spanningzoeker ideaal om kleine fittingen en kroonsteentjes te (de)monteren.


Extra tips voor het werken met verschillende schroevendraaiers
- De grootte van het handvat bepaalt hoeveel kracht je kunt zetten op de schroevendraaier
- Bij zachte materialen kan het beste gekozen worden voor een niet elektrische schroevendraaier om te voorkomen dat er teveel kracht gezet wordt, waardoor het materiaal kan beschadigen
- Er zijn ook schroevendraaiers met een magnetische kop verkrijgbaar. Deze vergemakkelijken het klussen en voorkomen dat schroeven verschuiven of vallen. Een must als gewerkt wordt op een ladder.


Naar schroevendraaiers in de winkel