Een bestaande houten verdiepingsvloer kan onder de juiste omstandigheden vervangen worden door een betonvloer. Met de nieuwe betonvloer, beter gezegd de combinatievloer waarbij gebruik gemaakt wordt van betonnen liggers en broodjes, wordt een brandveilige en goed geïsoleerde verdiepingsvloer gerealiseerd, die naar eigen wens en smaak afgewerkt kan worden.
Verwijderen bestaande houten verdiepingsvloer
Voor het vervangen van de houten verdiepingsvloer door een betonvloer moet als eerste gekeken worden naar de bestaande muuropbouw. Is de bestaande muurconstructie sterk genoeg om de nieuwe vloer te dragen, dan kan begonnen worden met het verwijderen van de houten vloer.
Hou tijdens het slopen altijd de veiligheid in het oog, door te werken met hoogwaardige materialen (een goede steiger) en beschermende kleding en veiligheidsbril te dragen. Let er ook op dat vooraf bekend is waar leidingen liggen en schakel indien nodig de stroom, watre en gas tijdelijk uit. Het is ook raadzaam om niet alleen te werken: niet tijdens het slopen en vooral niet tijdens het plaatsen van de nieuwe betonvloer.
Het gesloopte materiaal dient afgevoerd te worden in een speciaal daarvoor bestemde container.
Aanleggen verdiepingsvloer van beton
Voor het aanleggen van een betonnen verdiepingsvloer wordt gebruik gemaakt van de combinatievloer bestaande uit betonnen liggers en lichtbeton vulelementen, ook bekend als broodjes. De betonnen liggers vormen het constructieve hart van de nieuwe betonvloer en zijn verkrijgbaar in diverse lengtes.
Voor het aanleggen van een verdiepingsvloer van beton (combinatievloer) zijn de volgende bouwmaterialen nodig:
- Bouwsteiger
- Betonnen liggers
- Lichtbeton vulelementen (broodjes)
- Staalmatten
- Beton
- Waterpas
- Afwerking boven- en onderkant (naar keuze)
Stappenplan aanleggen combinatievloer verdieping
1. De liggers dienen geplaatst te worden in bestaande uitsparingen of nieuw uitgehakte inkepingen. Hou bij het plaatsen van de betonnen liggers uiteraard rekening met de hart-tot- hart afstand (afhankelijk van de gewenste en vereiste belasting).
2. Als de betonnen liggers op hun plaats liggen kunnen de lichtbeton vulelementen eenvoudig tussen de liggers geschoven worden, waarbij de broodjes voor moeilijk bereikbare plaatsen op maat gesneden kunnen worden. Daarnaast kan ook rekening gehouden worden met uitsparingen voor leidingen en vloerverwarming. De broodjes zijn direct begaanbaar als werkvloer, wat het werken aanzienlijk vereenvoudigt. Rondom een kleine marge aanhouden voor het maken van de bekisting.
3. De bekisting dient vanaf de bovenkant gemaakt te worden (kant waarop gestort wordt) en moet minimaal 4 cm boven de vulelementen uitsteken om een goede druklaag te creëren.
4. Vervolgens worden de bouwstaalmatten binnen de bekisting gelegd, waarbij enige afstand gehouden wordt vanaf de rand. Dit voorkomt corrosie van de wapeningsmatten.
5. Op de bouwstaalmatten kan vervolgens de druklaag gestort worden. Deze dient minimaal 1,5 cm dik te zijn. De druklaag moet direct geëgaliseerd worden en moet bij droge weersomstandigheden de eerste paar uren na het storten natgehouden worden. Dit kan redelijk lastig zijn, maar een tuinslang biedt uitkomst.
6. Ten slotte kan de nieuwe combinatievloer verder afgewerkt worden. Vergeet ook niet de onderkant van de vloer (plafond van de verdieping eronder) af te werken.
Voordelen van een combinatievloer:
- Geschikt voor complexe situaties
- Minder gevoelig voor scheuren
- Eenvoudig en snel handmatig te verwerken
- Flexibel in de verwerking
- Brandveilig
- Geluidswerend
Alternatieve oplossingen zijn:
- Houten vloer renoveren
- Nieuwe houten vloer
- Betonnen verdiepingsvloer in het werk gestort
Heeft u vragen? Neem gerust contact op met onze verkoop binnendienst.