Redenen om uw bestaande huis te isoleren zijn er te over. Zo draagt goed isolatiemateriaal bij aan een prettig leefklimaat binnenshuis. Het voorkomt zowel vocht- als gezondheidsproblemen. Op termijn levert het ook nog eens voordelen voor de portemonnee op, omdat een goede isolatie energie bespaart. En op deze manier draagt u tevens een steentje bij aan de verbetering van het milieu.
Waar te beginnen
U wilt uw huis beter isoleren, maar waar moet u beginnen? Stel uzelf de volgende vragen:
• Waar liggen mijn prioriteiten? Hebt u last van (optrekkend) vocht, wilt u af van de kilte in huis of wilt u de waarde van het huis verhogen?
• Wat is mogelijk? Ga na wat in het geval van uw huis geïsoleerd kan worden. Wellicht hebt u al dubbelglas, maar bijvoorbeeld geen dak- of spouwmuurisolatie. Het is echter goed mogelijk dat de constructie van uw huis voor bepaalde isolatiemethodes niet geschikt is. Een voorbeeld van dak- of spouwmuurisolatie is de Rockwool Spouwplaat 433 DUO.
• Wat zegt de expert? Sta stil bij deze punten en schakel zo nodig de hulp van een specialist in. De meest voorkomende isolatie met het hoogste rendement zijn dubbelglas, Floormate vloerisolatie, (spouw)muurisolatie en dakisolatie.
Dubbelglas
Dubbelglas of HR (hoog rendement) glas zijn er in verschillende soort en maten. Naast het binnenhouden van de warmte en het buitenhouden van de kou, isoleert het ook geluid en maakt het glas het huis minder inbraakgevoelig. Welk type geschikt is voor uw woning, bespreekt u met een vakman.
Vloer
Warmte die binnenshuis wordt opgebouwd, vertrekt voor 15% weer via de (niet-geïsoleerde) vloer. Het isoleren van de vloer van het huis levert op termijn dus relatief veel op. Het isoleren gebeurt idealiter via de kruipruimte, waar de onderkant van de vloer met isolatiemateriaal wordt voorzien. Wanneer u ook direct de kruipruimte mee isoleert, zorgt u voor een optimaal resultaat.
Muurisolatie
Muur- of gevelisolatie vermindert tocht en vochtproblemen. Bovendien heeft ook deze vorm van isolatie op termijn positieve gevolgen voor de energierekening. Het isolatiemateriaal kan zowel op de binnenmuur als de buitenmuur worden aangebracht.
Spouwmuur isolatie
Een vorm van muur- of gevelisolatie is spouwmuurisolatie. Het is een zeer effectieve isolatie waarbij het materiaal in de spouw wordt aangebracht. Hierbij kunt u het beste gebruiik maken van o.a. Kingspan Kooltherm K8 Spouwplaat of Rockwool Spouwplaat 433 DUO.
Een spouwmuur na-isoleren doet een vakman het best. Het gaat hier om specialistisch werk waarbij een kleine fout grote problemen kan opleveren, zowel buitens- als binnenshuis.
Dakisolatie
Via het dak verdwijnt maar liefst 30% van de warmte die binnenshuis is opgebouwd. Dit betekent dat een niet-geïsoleerd dak een grote verliespost is. Het na-isoleren van het dak kan een ervaren doe-het-zelver zelf met bijvoorbeeld glaswol van Isover Isolatie of steenwol van Rockwool Isolatie. Bij een ongebruikte zolder is dakisolatie niet nodig en kan volstaan met het isoleren van de zoldervloer.
Materialen
Een goede doe-het-zelver kan veel isolatieklussen op zich nemen. Toch wordt aangeraden om bij specialistisch werk en twijfel de hulp in te schakelen van een vakman.
Materialen kunnen bij Bouwbestel.nl gemakkelijk besteld worden. Kies als het kan voor materiaal met een hoge isolatiewaarde of HR-waarde. De waarden worden doorgaans op de producten aangegeven met (in oplopend volgorde) HR, HR+ en HR++. Neem bij vragen contact op met een van de ervaren werknemers. Zij kunnen adviseren welk materiaal in uw geval het beste is.
Subsidies
Bij het verhogen van de isolatiewaarde van uw huis, loont het de moeite te informeren naar eventuele subsidiemogelijkheden binnen uw regio. Neem daarvoor contact op met uw gemeente.
Ook landelijk zijn er soms subsidieregelingen van kracht op het isoleren van uw huis. Omdat deze elk jaar herzien kunnen worden, is het verstandig hier naar te informeren bij de overheid.
Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft. Wij beantwoorden uw vragen graag.