Een schuur isoleren is een dankbare klus want we krijgen er een vorstvrije droge werk- of opslagruimte bij. Hoe en met welk soort isolatieproduct we de schuur isoleren hangt af van het materiaal waarvan de schuur gebouwd is en met welk doel we isoleren. Isoleren we de schuur teneinde een studiootje in te maken of is het om ons gereedschap en de tuinspullen vorst- schimmelvrij te houden? Willen we de buurt geen overlast bezorgen met onze muziek zal er in het eerste geval de nadruk gelegd moeten worden op akoestische isolatie en voor het vocht- en vorstvrij houden kunnen we volstaan met het alleen thermisch isoleren van de schuur.
Akoestische isolatie
Om te verhinderen dat het in de schuur geproduceerde geluid, door muziek of machines, de omgeving overlast bezorgt moeten we de schuur isoleren met geluidsabsorberende isolatiematerialen. In de regel worden hier glas- of steenwolmatten, kurk en (zelfklevende) schuimplaten voor gebruikt. Matten en platen verhinderen echter alleen de doorgang van het geluid door de lucht, geluiden verplaatsen zich daarnaast ook door de materialen zelf. We moeten bij geluidsisolatie zorgvuldig te werk gaan en zo veel mogelijk geluidgeleiders zien te vermijden en af-isoleren. Geluidgeleidende punten zijn onder andere muurankers, gemorste specie doorgevoerd leidingmateriaal of een deur. Gebruik zo veel mogelijk verschillende diktes van isolatiemateriaal en pas elastische verbindingen toe van rubber of kurk. Tot slot is het zaak alle naden, barsten en kieren in en tussen de onderlinge materialen nauwkeurig af te plakken. Indien hier slordig mee omgegaan wordt gaat er alsnog veel van het akoestisch isolatievermogen van het isolatiemateriaal verloren en is al uw moeite voor niets.
Bekijk steenwol in de winkel
Bekijk glaswol in de winkel
Thermische isolatie
De voornaamste redenen om de schuur te isoleren is vaak dat we de ergste koude en vocht buiten willen houden. In een droge schuur krijgen roest en schimmels minder kans en wanneer we de vrieskoude buiten kunnen houden kan de schuur ook dienst doen als binnevoliere en voor opslag van potplanten of voedingsmiddelen zoals aardappelen en uien. Schuren kunnen van diverse soorten bouwmateriaal opgetrokken zijn. Gestorte betonnen vloeren zijn alleen te isoleren door er een isolatielaag en een extra vloer op te leggen. Wanden en daken zijn op verschillende manieren van binnenuit en buitenaf op een bevredigende manier te beschermen tegen koude en luchtvochtigheid. Hieronder per materiaalsoort enkele manieren voor het op een afdoende manier van een schuur isoleren.
Houten schuur isoleren: Tussen de houten buitenwand, de dakbetimmering en het isolatiemateriaal brengen we een luchtlaagje aan door dunne latjes van ongeveer 2 cm dikte op de het hout aan te brengen. Op deze latjes bevestigen we een niet dampdoorlatende luchtdichte folie. Op deze latten komen regels waartussen isolatiematten geplaatst worden. Na wederom een laag vochtwerende folie te hebben aangebracht kan de muur afgewerkt worden met wandplaten. Wees precies met het afplakken van de overlappingen van de folie zodat er beslist geen vocht bij het isolatiemateriaal kan komen. Nat isolatiemateriaal verliest zijn isolerende werking en gaat ruiken.
Enkelsteens of betonplaten schuur isoleren: De manier van een schuur isoleren zoals beschreven bij 'houten schuur isoleren' kan ook heel goed bij een een enkelsteens of betonplaten schuur toegepast worden. Een andere manier is om kant en klare schuimplaten direct tegen de muur aan te plaatsen en glasvezelmatten/platen voor het dak te gebruiken. Als we via de binnenkant de schuur isoleren kunnen we hierbij gebruik maken van naakte schuimplaten van PIR of PUR schuim. Zowel voor binnen als buitenwandige isolatie te gebruiken zijn Sandwichplaten. Makkelijk te bevestigen wand en/of dakpanelen verkrijgbaar in de meest voorkomende RALkleuren. Aan de buitenkant geplaatst isoleren ze niet alleen de schuur maar verbeteren ze ook het aanzien van het gebouwtje.
Bekijk PIR platen in de winkel
Bekijk hoog rendement isolatieplaten met tong en groef (extra scherpe prijs!)
Meerlaagse reflecterende isolatiefolie is ook een optie. Deze folie is opgebouwd uit 14 tot 18 lagen en heeft evenveel isolerend vermogen als een ons bekend isolatieproduct met een dikte van 19 tot 24 cm. Bij een relatief kleine ruimte als een schuur isoleren is dat een aantrekkelijk voordeel wat het overwegen waard is.
Isolatiewaarde van de isolatiematerialen
Wanneer we niet dagelijks in het isolatiewerk actief zijn en zelf de schuur isoleren gaan is het prettig dat we een beetje weten in hoeverre een bepaald materiaal isoleert. De isolatiewaarde van het materiaal wordt aangegeven met de R-waarde. De R-waarde staat voor de hoeveelheid warmteweerstand die de desbetreffende laag isolatiemateriaal biedt. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolerende eigenschappen. Wanneer we een schuur gaan isoleren dienen we ook te letten op de sterkte, de stijfheid, het vochtgedrag en de vormvastheid van het materiaal. Schuurwanden en daken zijn over het algemeen niet al te groot en moet het isolerende materiaal in kleine stukken gesneden of gevouwen worden. Hou daar bij de aankoop rekening mee.
Tot slot kan het van belang zijn dat u bij een schuur isoleren niet alles potdicht af-isoleert en rekening houdt met de brandweerbaarheid en chemische weerstand van het isolatiemateriaal. Niet al te zelden worden er in een schuur immers chemische producten zoals verf en oplosmiddelen opgeslagen en kleine las- of soldeerklusjes gedaan.