Er bestaan verschillende producten om te isoleren, bijvoorbeeld EPS en XPS. Elk isolatiemateriaal heeft daarbij zijn eigen unieke eigenschappen, waardoor het gebruikt kan worden voor specifieke isolatiewerkzaamheden. Graag lichten wij het verschil tussen XPS en EPS isolatie toe, zodat de juiste keuze gemaakt kan worden voor de uit te voeren isolatieklus.

Wat is geëxpandeerde polystyreen (EPS)
EPS staat in de volksmond meer bekend als tempex of piepschuim. Door de polystyreenkorrels te verwarmen met stoom gaan deze uitzetten en expanderen tot deze aan elkaar kleven en er een kunststofschuim ontstaat. De piepschuim wordt in mallen geëxpandeerd, om vervolgens in blokken gesneden te worden. EPS is verkrijgbaar in diverse persingen.

Piepschuim/tempex wordt veelzijdig toegepast, omdat het een relatief goedkoop product is. Om een perfecte aansluiting te creëren worden naden vaak afgewerkt met een veer en groef of een sponning of er wordt in verband gewerkt met twee lagen materiaal. Het materiaal kan na verwerking nog krimpen, hiermee dient rekening gehouden te worden. Bepaalde lijm- en kitsoorten kunnen het materiaal aantasten, bij verlijming dient op de aanwijzingen op de verpakkingen gelet te worden of deze geschikt is voor gebruik in combinatie met EPS. De platen kunnen makkelijk en snel op maat gezaagd of gesneden worden.

Wat is geëxtrudeerde polystyreen (XPS)
XPS, meer bekend als styrodor en styrofoam, is feitelijk een restproduct van aardolie. Het verwarmde materiaal wordt onder hoge druk in een bepaalde vorm geperst. Er zijn diverse persingen verkrijgbaar. De druksterkte is bijzonder hoog, het materiaal is licht van gewicht en kan makkelijk op maat gesneden worden.

XPS heeft een gesloten celstructuur, waardoor het materiaal nagenoeg ongevoelig is voor wateropname. Dit maakt het isolatiemateriaal bijzonder geschikt voor toepassing in natte/vochtige omstandigheden waaronder onder de begane grondvloer of voor een omgekeerd dak.

Overeenkomsten isolatiematerialen
Zowel XPS als EPS zijn beide kunststof isolatiematerialen die redelijk flexibel zijn en daardoor minder geschikt voor gebruik op onregelmatige oppervlakken. Voordel van het gebruik van kunststof isolatiemateriaal is dat deze waterafstotend zijn en daardoor perfect geschikt voor gebruik in natte of vochtige ruimtes. Het lage gewicht en het feit dat de platen makkelijk en snel op het gewenste formaat gesneden of gezaagd kunnen worden maakt de EPS en XPS platen bijzonder geliefd.

Verschil XPS en EPS isolatie
In onderstaand schema worden de verschillen tussen EPS en XPS isolatiematerialen duidelijk:

EPS


XPS


Lagere druksterkte (6.000 tot 10.000 kg per m2)


Hoge druksterkte (1,5 ton per m2)


Dichtheid: 20-70 kg/m3


Dichtheid: 28 en 45 kg/m3


Thermische geleidbaarheid: 0,034 of 0,038 W/mK


Thermische geleidbaarheid: 0,029 en 0,038 W/m K


Goedkoper


Duurder


Verkrijgbaar in vlamdovende kwaliteit, temperatuurbestendig


Mag niet in aanraking komen met te hoge temperaturen/vuur


Beperkt vochtbestendig


Zeer vochtbestendig


Isoleert minder goed


Betere isolatie



Afhankelijk van de toepassing, het beschikbare budget en de gewenste isolatiewaarde kan gekozen worden voor EPS of XPS isolatie.

In het goed voorziene assortiment van Bouwbestel vindt u zowel XPS Isolatie als EPS Isolatie. Heeft u nog vragen omtrent het gebruik van de isolatiematerialen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.