Steeds vaker ontdekken mensen het gemak van een tuinhuis of blokhut. Niet alleen bruikbaar als een extra opslagruimte voor alle tuingereedschappen en – meubels, maar vooral ook als een verlengde van het huis, waar het zowel in de zomer als winter goed vertoeven is. Met onderstaande tips kunt u zelf een blokhut of tuinhuis in uw tuin bouwen.


Kiezen voor een tuinhuis of blokhut

Als eerste moet nagegaan worden wat het doel is van het tuinhuis of de blokhut. Is deze slechts bedoelt als een veredelde schuur of als woonkamer buitenshuis? Aan de hand van de eigen wensen kan de verdere keuze voor een blokhut of tuinhuis bepaalt worden.

Behalve de gebruiksmogelijkheden is het ook goed te kijken naar de beschikbare ruimte en de resterende inrichting van de tuin. In een landelijke tuin staat een houten blokhut wellicht beter dan een stenen, terwijl een moderne tuin beter tot zijn recht komt met een stenen tuinhuis.

Natuurlijk spelen ook de kosten voor het bouwen een rol bij de keuze. Onder de kosten worden niet alleen de bouwkosten verstaan, maar het totaalplaatje: dus ook onderhoudskosten. Het is een kwestie van alles goed tegen elkaar afwegen, maar als de knoop eindelijk door is gehakt kan de volgende stap genomen worden.


De juiste plaats

Bepaal de juiste plaats voor het tuinhuisje door rekening te houden met de tuininrichting, lichtinval en bereikbaarheid van de blokhut. Ook hier speelt de bestemming en vooral het beoogde ontwerp een grote rol. Moet er water en elektra komen in of om het tuinhuis, dan moet ook met dit aspect rekening gehouden worden.

 

Meten

Neem een rolmaat en meet globaal de plek die u wilt reserveren voor de blokhut. Een paar kleine houten latjes in de grond gestoken, zullen het karwei vergemakkelijken. Deze meting dient als basis voor het tuinhuis. Moet er naast, rondom of voor de blokhut nog een extra terras komen, dan moet deze extra ruimte bijgerekend en afgebakend worden.


Het ontwerp

Aan de hand van de beschikbare ruimte, kan een ontwerp gemaakt worden. Dat kan variëren van heel simpel en vooral praktisch tot exclusief. Ook hier is alles weer afhankelijk van het beschikbare budget, de eigen wensen en smaak. Voor inspiratie kan het net geraadpleegd worden.

Een schets maken met daarop de aangegeven maten, helpt bij het bestellen van de benodigde bouwmaterialen.


Berekenen van benodigde materialen

Een tuinhuis of blokhut bestaat uit drie elementen: de fundering, de wanden en het dak. Meet alles nauwkeurig op, schrijf het allemaal op een brief en bereken aan de hand hiervan de hoeveelheid benodigde materialen. Van de gewenste materialen wordt ongeveer 10% extra besteld, zodat er geen stagnatie optreedt bij eventuele tekorten.


De fundering

Alles valt of staat met een goede fundering. Zonder een stevige basis zal het tuinhuis na verloop van tijd krom trekken, ramen en deuren verzakken en de blokhut de tuin ontsieren. De fundering moet waterpas, haaks en stevig zijn. Er zijn een aantal opties voor het maken van een fundering:
- Een groot tuinhuis vraagt om een gestorte fundering over de gehele oppervlakte
- Alleen de wanden ondersteunen met betonwanden of tegels is eveneens een optie
- Leg betontegels met daarop een houten frame die wanden en vloer ondersteunen
- Houten palen zijn als fundering voor het tuinhuis of de blokhut eveneens geschikt

Moet er elektriciteit en/of water aangelegd worden, dan moet hiermee rekening gehouden worden bij het maken van de fundering. Maak gebruik van hardhout of geïmpregneerd/verduurzaamd hout om problemen in de toekomst te voorkomen. Er zijn ook speciale funderingsbalken in de handel verkrijgbaar.

Het tuinhuis of de blokhut moet stevig verankerd worden met de fundering. Hiervoor zijn verankeringen te koop.


De wanden

Officieel worden de termen ‘blokhut’ en ‘tuinhuis’ door elkaar gebruikt, waarbij echter een en hetzelfde bedoeld wordt. Toch is er een wezenlijk verschil. Een traditionele blokhut wordt gemaakt van (bewerkte) boomstammen, die op de hoeken in elkaar vallen, terwijl een tuinhuis van diverse bouwmaterialen gemaakt kan worden, waaronder steen en rabat planken. Ten slotte is er ook nog de mogelijkheid om een serre-achtig tuinhuisje te maken, waarvan de muren (grotendeels) van glas opgetrokken zijn.

Bij het optrekken van een houten tuinhuis wordt gebruik gemaakt van een houtskelet, terwijl bij een stenen tuinhuis gebruik gemaakt wordt van een profiel waartussen de stenen muur opgetrokken zal worden.

Houd zowel bij het houtskelet, als het stellen van een profiel rekening met eventuele ramen en de deur. Omdat beide werkwijzes dienen als basis voor de wanden, moeten ook deze waterpas en haaks zijn. Goed gereedschap, waaronder een (laser) waterpas zijn onontbeerlijk bij het zelf bouwen van een tuinhuis.


Het dak

Voor de dakbedekking zijn er ook diverse mogelijkheden, die vooral afhangen van het materiaal waarvan het tuinhuis is gemaakt. Veel mensen kiezen voor shingles, omdat deze vrij makkelijk te verwerken zijn. De shingles laten zich makkelijk vastspijkeren en zijn gemaakt van duurzaam en licht materiaal, zijn goedkoop en flexibel. Natuurlijk kan voor het dak ook gebruik gemaakt worden van gewone dakpannen en dakleer.


De afwerking

Voor de afwerking aan de binnenkant kan gekozen worden voor gipsplaten of men laat de houten wanden voor een meer landelijke sfeer. Is het de bedoeling het tuinhuis ook in de winter te gebruiken of moeten er spullen opgeslagen worden die vrieskou niet verdragen, dan is het raadzaam isolatiemateriaal aan te brengen.

De buitenkant kan geschilderd worden (bij een stenen tuinhuis) of eventueel gevernist worden (let wel op of het hout hiervoor geschikt en of het daadwerkelijk nodig is).

Is zowel binnen – als buitenkant helemaal naar wens, dan kan ingericht worden.

 

Wij leveren al uw benodigde bouwmaterialen bij u thuis af. We nodigen u graag uit onze webshop te bezoeken. De bouwmaterialen bieden we tegen zeer scherpe prijzen aan. Hebt u vragen of wilt u graag informatie, neemt u dan contact met ons op. We helpen en adviseren u graag.