Wanneer u zich verdiept in de keuze voor het juiste isolatiemateriaal van uw spouwmuur, vloer of dak, komt u hoogstwaarschijnlijk twee namen veelvuldig tegen: glaswol en steenwol. Hoewel beiden een uitstekende en vergelijkbare isolatiewaarde hebben, heeft u toch te maken met twee verschillende producten.
Oorsprong van het product
Glaswol en steenwol zijn beide minerale kunstvezels en het resultaat van het vervezelen van een natuurlijke grondstof. Bij steenwol is die stof vulkanisch gesteente en bij glaswol gebeurt dit, zoals de naam doet vermoeden, met glas.
Productieproces van steenwol
Steenwol (of rotswol) wordt vervaardigd uit vulkanisch stollingsgesteente. Hiervoor worden twee soorten gebruikt: basalt en diabaas. Het gesteente wordt gesmolten bij een temperatuur van 1400°C, waarbij het doormiddel van een machine wordt geslingerd. Bij het stollen ontstaan hierdoor draden. Het ontstane product wordt samen met een bindmiddel in een verhardingsoven tot matten gehard.
Productieproces van glaswol
Glaswol bestaat uit glasvezels die worden vervaardigd uit silicaat. Silicaten zijn mineralen die ook gebruikt worden voor de productie van glas. De productie van glasvezels voor glaswol gebeurt doormiddel van een smeltproces, waarna het product direct tot vezels wordt getrokken. Net als bij het produceren van steenwol wordt het product vervolgens in een verhardingsoven tot matten gevormd.
Vergelijken
Omdat beide producten veel op elkaar lijken, loont het de moeite om in te gaan op een aantal product specifieke eigenschappen die net uw keuze voor het een, dan wel het andere product kunnen bepalen.
Isolatiewaarde
De waarde van isolatiemateriaal wordt onderverdeeld in 3 labels: HR, HR+ en HR++. Standaard steen- en glaswol hebben ongeveer dezelfde isolatiewaarde (HR+), welke dus gemiddeld te noemen is. Kiest u voor glaswol bij bijvoorbeeld het na-isoleren van uw spouwmuren, dan heeft u echter ook nog de keuze voor een variatie met het hogere HR++ label.
Brandveiligheid
Voor steenwol en glaswol geldt beiden dat ze uitstekend scoren op brandveiligheid. De Europese klassering op het gebied van brandveiligheid loopt van A1 tot F, waarbij F het minst brandveilig is. Steen- en glaswol dragen beiden het A1 label. Dit betekent dat de isolatiematerialen in de praktijk niet mogen smeulen en zelfs onbrandbaar moeten zijn. Beiden zijn dus uitstekende brandwerende en –vertragende producten.
Dampdoorlatendheid
De minerale wol waaruit glaswol en steenwol zijn opgebouwd, heeft dampdoorlatende eigenschappen. Dit wil zeggen dat vocht van binnenuit de woning via de isolatie naar buiten kan trekken. Mits de omstandigheden (lees: constructie van het huis) juist zijn, zijn beide materialen dan ook geen voedingsbron voor schimmels of rot ten gevolge van vochtoverlast. Bovendien is deze isolatie ook voldoende vochtafstotend, wat weer helpt bij het tegengaan van vocht van buitenaf.
Geluidsisolerende werking
Op geluidsisolatie scoort steenwol beter dan glaswol, zelfs wanneer dit laatste materiaal het HR++ label draagt. Steenwol geeft de beste isolatie van zowel geluid van buiten naar binnen als andersom. De reden daarvoor ligt bij de massa van het product per m3, die bij steenwol beduidend hoger ligt.
Toepassingsmogelijkheden
Hoewel beide materialen zowel in de vorm van dekens als harde platen verkrijgbaar zijn, is steenwol met die hogere massa per m3 vaak functioneler als bouwmateriaal. Het is tevens een geurloos materiaal, wat prettig is bij het verwerken van het product.
Het relatief lichte glaswol geniet om die reden vaak de voorkeur bij het ‘inspuiten’ van bestaande spouwmuren. De isolatie wordt dan in de vorm van zogenaamd inblaaswol via gaatjes in de buitenmuur aangebracht in de spouw.
Prijs/prestatie verhouding
Natuurlijk speelt de prijs altijd een belangrijke factor bij de aanschaf van het product. Isolatiemateriaal levert u echter op termijn ook weer iets op; uw stookkosten verminderen en het levert een algehele waardevermeerdering van uw woning op. Wanneer u dit in acht neemt, is het wellicht interessant om te gaan voor de hoogste isolatiewaarde.
Voor glaswol met een isolatiewaarde van HR++ betaalt u logischerwijs een hogere prijs, die u dus op termijn wel weer dubbel en dwars terugverdient. Isoleert u alleen tegen bijvoorbeeld geluidsoverlast van de bovenbuur, dan is een goedkopere steenwolvariant wellicht interessanter.
Laat u adviseren door Bouwbestel
De verschillende producteigenschappen van het isolatiemateriaal bepalen dus in bepaalde mate de geschiktheid voor een bepaalde klus. Maar vooral omdat deze verschillen vrij nihil zijn, doet u er goed aan om voor de aanschaf van uw isolatie Bouwbestel om advies te vragen.
Overigens wordt aangeraden om bij het na-isoleren van bestaande spouwmuren alle stappen van dit karwei aan een specialistisch bedrijf over te laten. Alleen op deze manier bent u verzekerd van een juiste werking van het door u gekozen isolatiemateriaal.