De tuinhuizen die u als bouwpakket bij de handelaar koopt zijn doorgaans niet standaard voorzien van isolatiemateriaal. Toch is het raadzaam al voor de bouw stil te staan bij de isolatie ervan. Zo kunt u namelijk gelijk de vloer isoleren voordat u de wanden van het tuinhuisje optrekt. Daarnaast werkt u het isolatiemateriaal makkelijker weg tijdens de bouw dan achteraf. Zelfs wanneer een vorstvrij en droog binnenklimaat in het huisje niet een eerste vereiste is gaat uw houten tuinhuis veel langer mee als het geïsoleerd is. De grootste bedreiging voor elke constructie van ongeacht wel materiaal is immers vocht. Vocht is een ideale voedingsbodem voor schimmels en zwammen, doet beton eroderen en metalen corroderen.

Van onderaf beginnen
Bij de bouw van een tuinhuis heeft u de keuze uit een betonnen vloer, een houten vloer of een combinatie van die twee. Uitgaande van het gegeven dat u het tuinhuis op een betonnen plaat fundeert geven we hier enkele voorbeelden van isolatiematerialen voor onder het beton:

  • Floormate, XPS isolatieplaten ook wel blauwplaat genoemd. Het schuim is een polystyreen hardschuim en behoren tot de PIRschuim soort. Floormate heeft een gesloten celstructuur, een hoge druksterkte en is ongevoelig voor vocht.
  • Kingspan, verzamelnaam voor een groot assortiment aan hoogwaardige isolatiematerialen voor vloeren, gevels, spouwmuren en daken. Vloerisolatiemateriaal van Kingspan wordt onderverdeeld in Kooltherm- en Thermaplaten. De Thermaplaten zijn qua dikte te vergelijken met de bovengenoemde Floormateplaten met dezelfde hoogwaardige kwaliteiten. De Koolthermplaat is een ultradun kwalitatief sterk isolatieproduct gemaakt van een een milieuvriendelijkere schuimsoort, nog lichter in gewicht en zeer eenvoudig te verwerken.
  • Tempex, geëxpandeerd polystyreenschuim en in de volksmond beter bekend als piepschuim. Tempex is een multifunctionele isolatieplaat met een hoge isolatiewaarde en druksterkte. Daarnaast is ze vormvast en makkelijk verwerkbaar.

U vlakt de volle grond uit met eventueel een zandbed. In plaats van dat u direct de betonplaat stort legt u eerst een dampdichte folie op de volle grond met hierop de isolatieplaten. Om te voorkomen dat er beton tussen de naden van de platen vloeit en deze uit elkaar drukt sluit u de isolatielaag af met een dampdichte folielaag. Snij de folie ruim af en vouw ze naar boven zodat ze op de folie van de wandisolatie aangesloten kan worden. Stort hierop uw betonvloer.

Bij het isoleren van een bestaand tuinhuis met een betonvloer is er maar één mogelijkheid en dat is van bovenaf isoleren. Bij een betonnen topvloer gebruikt u bovengenoemde platen en wanneer u een houten dekvloer aanbrengt volstaat minder drukvast materiaal, bijvoorbeeld rockwool. Het principe is verder gelijk aan bovengenoemd, folie-isolatie-folie. Let erop dat er geen vocht bij het isolatiemateriaal kan komen. Dit doet de isolerende eigenschap teniet en bevordert schimmelvorming en rot.

De wanden
Alsof de ontwikkelaars van tuinhuisjes erover nagedacht hebben, de verticale balken van de wanden staan op onderlinge afstanden van 60 cm. Daar past precies een isolatieplaat tussen. Voor schuren, garages en tuinhuisjes is het vrij moeilijk en eigenlijk ook niet nodig om met de hoogwaardige stijve hardschuimplaten of het duurdere glaswol te werken. Afhankelijk van de gekozen plaatdikte heeft rockwool gemiddelde tot hoogwaardige isolerende eigenschappen. Voor een tuinhuis zijn steenwolplaten van 14 cm dikte voldoende om een droge vorstvrije ruimte te creëren.

We kunnen het tuinhuis zowel van de binnen- als de buitenkant isoleren. Wanneer het tuinhuis al enige jaren staat en de wanden slecht beginnen te worden kan het een optie zijn de rockwool aan de buitenkant aan te brengen en het geheel met nieuwe rabatdelen af te werken. U verliest geen kostbare kubieke centimeters aan de binnenzijde en het tuinhuis ziet er gelijk weer als nieuw uit.

Aan welke kant u besluit de isolatie aan te brengen, het principe is hetzelfde als bij de vloer. U plakt de wand af met folie, brengt het isolatiemateriaal aan wat u vervolgens afdekt met een tweede dampwerende folielaag. Plak de onder de vloer vandaan komende folieflap aan de wandfolie vast zodat ook daar tussendoor geen vocht en koude meer naar binnen kan komen.

Het dak en de eindafwerking
De wanden en het dak zijn bij een tuinhuis niet zo erg verschillend. U zult daarom, wanneer u vanaf de binnenzijde isoleert vanaf de wanden, in één keer ook de onderzijde van het dak kunnen meepakken. Bij het dak geldt wederom de werkvolgorde van folie-isolatie-folie. Steenwol is niet alleen prijstechnisch favoriet voor de isolatie van uw tuinhuis, het laat zich ook makkelijk zonder al te veel meetwerk in vorm snijden en in krappe vlakken en hoekjes proppen.

De binnenkant van een geïsoleerd tuinhuis werkt u tenslotte het best af met multiplex of underlayment. Gipsplaten voldoen ook maar hebben het nadeel dat er minder makkelijk zware dingen aangehangen kunnen worden en snel beschadigen bij het naar binnen zetten van tuingereedschap, een fiets of tuinmeubelen.

Heeft u vragen over de isolatie van uw tuinhuis? Neem dan gerust even vrijblijvend contact met ons op!