De afgelopen jaren treffen steeds meer huiseigenaren energiezuinige maatregelen in de vorm van na-isolatie. Niet zo gek, als u zich bedenkt dat bijvoorbeeld stookkosten aanzienlijk gereduceerd kunnen worden. Bovendien levert een goede isolatie een directe waardevermeerdering van het huis op.
Maar isoleren is niet alleen goed voor de portemonnee. In huis brengt het ook extra comfort. Bij een goede isolatie van de muren reduceert geluid aanzienlijk en eventuele overlast daarvan kunt u ermee oplossen. Bovendien draagt het bij aan een aangenaam en gezond leefklimaat binnenshuis. Genoeg redenen dus om na te gaan of uw muren voldoende zijn geïsoleerd.
De opties van muurisolatie
Ervan uitgaande dat u uw muren in uw bestaande woning wilt na-isoleren, zijn er een aantal opties voorhanden:
• Spouwmuurisolatie
• Buitengevelisolatie
• Binnenmuurisolatie
1. Spouwmuurisolatie
Bij nieuwbouwhuizen worden spouwmuren tegenwoordig standaard geïsoleerd. Er worden dan tijdens de bouw platen tussen de spouwmuur geplaatst. Wanneer u er niet zeker van bent of uw spouwmuren al voorzien zijn of überhaupt geschikt zijn voor isolatie, kun u dit door een specialist laten controleren. Vervolgens kan bepaald worden wat in uw geval de beste isolatiemethode is.
Het isolatiemateriaal wordt bij na-isoleren doorgaans via de gevel ingespoten of gegoten. Omdat het hier specialistisch werk betreft, wordt afgeraden om dit zelf te doen. Laat specialistisch werk aan gecertificeerde vakmensen over. Overleg wel gerust over het te gebruiken materiaal. Vaak gebruikte grondstoffen zijn steenwol, glaswol, EPS tempex of polyurethaanschuim (pur). Deze verschillende isolatiematerialen hebben elk hun voor- en nadelen.
Wees ook altijd zelf alert. Het inspuiten van isolatie in de spouwmuur brengt allerlei risico’s met zich mee. Zo is het cruciaal dat de gevelmuur in goede staat verkeert. Controleer de buitenmuren daarom zelf nogmaals op scheurtjes en gaten, alvorens de specialist aan het werk gaat.
2. Buitengevelisolatie
Een muur kan direct aan de buitenkant worden geïsoleerd, maar ook gevelisolatie is specialistisch werk dat het best door een professional wordt uitgevoerd. Het vereist namelijk een juiste balans tussen isolatiemateriaal en de afwerking.
Een groot voordeel van gevelisolatie is dat op deze manier koudebruggen geen kans meer krijgen. Het gehele huis zal immers van buitenaf thermisch afgesloten zijn. De binnenruimtes zullen dan ook minder snel reageren op temperatuurverschillen van buitenaf, wat een comfortabel gevoel in de woning oplevert. Bovendien geeft u vochtproblemen vrijwel geen kans meer.
Ook hier geldt: schakel een gecertificeerd bedrijf in die u voorziet van het juiste advies. Wanneer buitengevelisolatie voor uw huis geschikt is, zal de specialist isolatieplaten direct tegen de gevel plaatsen. Vervolgens kunt u kiezen tussen een afwerking van pleisterwerk of gevelbekleding zoals hout, vezelcementplaten of kunststofplaten.
Let op: buitengevelisolatie verandert drastisch het uiterlijk van uw woning. Ga bij uw gemeente na of dit wel mag. Rijtjeshuizen, monumentale panden en stadsgezichten zijn vrijwel altijd uitgesloten van deze manier van isoleren.
3. Binnenmuurisolatie
Mocht gevelisolatie in uw geval niet mogelijk zijn, dan is er altijd nog de mogelijkheid om de muren van binnenuit te isoleren. Dit is doorgaans goedkoper dan buitengevelisolatie en iets duurder dan spouwmuurisolatie. Maar goed nieuws voor de doorgewinterde klusser: binnenmuurisolatie kunt u zelf doen! Hiermee drukt u dan weer de kosten. Juist geplaatste binnenmuurisolatie verdient u op deze manier binnen 5 jaar terug met een vermindering aan stookkosten.
Zo werkt het...
Met een binnenmuurisolatie verliest u altijd zo’n 10 cm aan ruimte. Houd hier dus rekening mee. Voor binnenmuurisolatie heeft u een drietal opties:
1. Het plaatsen van isolatiemateriaal tussen een raamwerk van hout of metalen profielen. Dit werkt u vervolgens af met een voorzetwand van gips.
2. Het spannen van warmte reflecterend folie tegen de binnenmuur. Maak dan gebruik van afstandhouders die zorgen voor een luchtspouw tussen folie en muur. Vervolgens kunt u ook dit afwerken met een gipswand op een raster van houten latten of metaal.
3. Het plaatsen van kant en klare hardschuim isolatiepanelen. Deze isolatieplaten zijn aan een kant al voorzien van een afwerking van gips.
Te allen tijde geldt: schakel de hulp in van een gecertificeerd isolatiebedrijf. Ook als u zelf aan de slag gaat, is het verstandig om eerst een professionele inspectie uit te laten voeren. Neem het advies ter harte. Een onjuist uitgevoerde isolatie kan achteraf (vocht)problemen veroorzaken.
Voor vragen kunt altijd even vrijblijvend contact opnemen met de klantenservice van Isolatiebestel.nl