Het juist isoleren van een plat dak is cruciaal voor de duurzaamheid ervan. Zo helpt het weersinvloeden van buitenaf tegen te gaan en zorgt het bovendien voor een gezond klimaat binnenshuis. Zelf plannen om uw plat dak te isoleren? Dit is, mits juist uitgevoerd, voor een goede doe-het-zelf-er absoluut mogelijk. Neem daarom de volgende tips en trucs ter harte.

Verschillende dakconstructies
Er kan onderscheid worden gemaakt in verschillende dakconstructies voor platte daken, waarvan enkele zeer af te raden zijn. Veelal wordt onderscheid gemaakt in de volgende constructies:

• Een ongeventileerd plat dak met binnenisolatie
• Een geventileerd ‘koud’ plat dak
• Een ‘warm’ plat dak
• Een omgekeerd dak

Een ongeventileerd plat dak met binnenisolatie
Een ongeventileerd plat dak met binnenisolatie is deels een ‘koud’ dak, wat betekent dat het dak niet beschermd wordt door een isolatie. Hierdoor is het dak ontvankelijk voor weersinvloeden. Het neemt tevens geen warmte op vanuit de woning, omdat de isolatie zich onder het dak bevindt.

Dit type dakisolatie is dan ook zeer af te raden. Omdat het dak blootstaat aan alle weersinvloeden (zowel koude als warmte) zal het dak uitzetten en samentrekken. Dit leidt uiteindelijk tot beschadigingen, zoals scheuren in het dak. Tussen de isolatielaag en het dak zal tevens condensvorming optreden. Omdat ventilatie ontbreekt, levert dit uiteindelijk vochtproblemen op, wat zal leiden tot aantasting van de constructie.

Een geventileerd ‘koud’ dak
Dit is een constructie die kan worden vergeleken met een spouwmuur. Tussen de dakbedekking en de isolatielaag bevindt zich een luchtlaag. Deze ruimte is weliswaar geventileerd, maar omdat deze blootstaat aan de buitenlucht, kan ook hier gemakkelijk condensvorming ontstaan. Meestal ontbreekt hier de dampremmende laag, waardoor uiteindelijk grote vochtproblemen zullen ontstaan. Om deze reden is dit type dakconstructie bij wet verboden.

Een ‘warm’ plat dak
doordat bij deze constructie de isolatie aan de buitenzijde wordt aangebracht, wordt het dak van binnenuit opgewarmd. Op de onderconstructie wordt een dampremmende laag geplaatst. Dan volgt de thermische isolatie. Deze wordt vervolgens gefixeerd door een dakbedekking of een waterkerende laag. Buitenlucht kan op deze manier niet tussen de constructie terechtkomen.

Een ‘warm’ plat dak heeft als voordeel dat het niet onderhevig is aan weersschommelingen, waardoor scheuren en slijtage aan de constructie wordt voorkomen. Bovendien fungeert het als buffer tussen de buitenlucht en de binnenruimte, waardoor binnenshuis minimale temperatuurverschillen optreden.

Een omgekeerd dak
Een omgekeerd plat dak is in feite een warm dak constructie, met als enig verschil dat de isolatie bovenop de dakbedekking wordt geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het dak uitermate geschikt is voor frequente ballast. Een omgekeerde dakconstructie wordt daarom ook wel toegepast bij terrassen en balkons.

Omdat de isolatie voor optimale werking niet geperforeerd mag worden, moet deze op een andere manier op zijn plaats gehouden worden. Ballast bovenop de isolatie in de vorm van grind of tegels is hierbij de oplossing.

Stappenplan voor het isoleren van een omgekeerd dak
Een bestaand plat dak isoleert u het best volgens de constructiewijze van een omgekeerd dak. Wanneer u dit zelf als klusser wilt doen, kan het volgende stappenplan hiervoor als leidraad dienen.

Stap 1. Het prepareren van het bestaande dak
Werkt u met een dak met een bestaande dakbedekking? Controleer deze dan op beschadigingen zoals uitdroging en scheurtjes. Wanneer dit nog mogelijk is, kunt u beschadigde stukken met een reparatiepasta en delen nieuwe dakbedekking opknappen. Vervang wanneer nodig echter de gehele dakbedekking.

Stap 2. De isolatielaag plaatsen
Bij deze manier van isoleren is een isolatiemateriaal nodig met voldoende drukvastheid. Gebruik daarom harde platen gemaakt van polystyreen of PUR.

Controleer of de dikte van de isolatie geschikt is voor uw dak. De dakrand moet namelijk altijd 7 centimeter boven het dak uitsteken in verband met opstuwend regenwater. Is dit niet het geval, kies dan voor een dunnere isolatieplaat.

Werk bij het leggen van de isolatie in de lengterichting van het dak. Leg de platen met de kopse kant strak tegen elkaar aan. Leg de tweede en opeenvolgende rijen in halfsteens verband, waarbij elke rij steeds een halve plaat verspringt. Laat alle platen goed op elkaar aansluiten.

Stap 3. De ballastlaag aanbrengen
Wanneer u minimaal op het dak zal lopen, is grind een ideale ballast. U schept het grind direct op de gelegde platen. Een laag van ongeveer 5 cm voldoet. Als u het dak frequenter in gebruik gaat nemen (bijvoorbeeld als dakterras), kies dan voor stoeptegels. Plaats de tegels direct op de isolatie. De platen zijn hier sterk genoeg voor.